Emotsionaalne ehk meeleline söömine
Emotsionaalne ehk meeleline söömine

Emotsionaalne ehk meeleline söömine

Emotsionaalne söömine on levinud nähtus, mis mõjutab paljusid meist igapäevaelus. See pole lihtsalt füüsiline vajadus süüa, vaid pigem reageerimine emotsioonidele, olles seotud stressi või igavusega. Selles blogipostituses uurime emotsionaalse söömise olemust, selle tagajärgi tervisele ning jagame mõningaid praktilisi nõuandeid, kuidas sellega toime tulla.

Emotsionaalse söömise määratlus ja põhjused. Emotsionaalne söömine viitab olukordadele, kus inimene haarab toidu järele mitte füsioloogilisest näljatundest, vaid emotsionaalsest vajadusest. See võib olla seotud stressiga, ärevusega, kurbusega või igavusega. Inimesed pöörduvad sageli toidu poole, et leevendada emotsionaalseid pingeid või täita tühjust oma elus.

Emotsionaalse söömise tagajärjed tervisele. Kuigi lühiajalised lohutavad toidukorrad võivad emotsionaalseid pingeid leevendada, võib pikaajaline emotsionaalne söömine kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme. Liigne kalorite tarbimine võib põhjustada kaalutõusu, seedimisprobleeme ja suurendada südame-veresoonkonna haiguste riski.

Kuidas tuvastada emotsionaalset söömist? Oluline on õppida märkama emotsionaalset söömist, et saaksime sellele teadlikult reageerida. Mõned märgid hõlmavad äkilist isutunnet emotsionaalse olukorra tekkimisel, toidu kiiret ja emotsionaalset söömist ning söömist isegi siis, kui füüsiline näljatunne puudub.

Nõuanded emotsionaalse söömise ületamiseks:

  1. Tunnete tuvastamine: Õppige ära tundma oma emotsioone ja nende mõju teie söömiskäitumisele. Kas teil on tegelikult näljatunne või proovite kompenseerida emotsionaalset puudujääki?
  2. Alternatiivsed stressimaandamise meetodid: Proovige teisi meetodeid stressi ja emotsionaalsete pingete leevendamiseks, nagu meditatsioon, eeterlike õlide toetus, jalutuskäigud või huvitegevused.
  3. Toitumiskava: Koostage tervislik toitumiskava ja püüdke järgida regulaarseid söögikordi, et vältida liigset näksimist emotsionaalsetel põhjustel.

Emotsionaalne söömine on väljakutse, kuid sellele teadlikult reageerides saame vähendada selle mõju meie tervisele. Oluline on mõista oma emotsioone, leida alternatiivseid stressimaandamise viise ning luua tasakaalustatud toitumiskava, mis toetab nii füüsilist kui ka emotsionaalset heaolu. Liigsöömise põhjuste tuvastamiseks võib olla abi tarokaardi lugemisest ja nõustamistest, et jõuda juurpõhjusteni ning siis oma vaimset tervist toetama hakata, näiteks terapeutiliste eeterlike õlidega.

Avalda arvamust